
YKS Hazırlık Süreci Nasıl Olmalı?
YKS HAZIRLIK SÜRECİ NASIL OLMALI ?
YKS; 2 oturumdan oluşan bir sınavdır. İlk sınav TYT (Temel Yeterlilik Testi), ikinci sınav AYT (Alan Yeterlilik Testi) dir. TYT; Türkçe, Sosyal bilimler, Matematik ve Fen bilimlerinden oluşmaktadır. 120 soruluk bu sınava verilen süre 135 dakikayla sınırlıdır. AYT; Edebiyat-Sosyal-1, Sosyal-2, Matematik-2 ve Fen bilimlerinden oluşmaktadır. 160 soruluk bu sınava verilen süre ise 180 dakikayla sınırlıdır.
Bu sınavların testleri bilgiye dayalı, yorum ve analiz gerektiren sorulardan oluşmaktadır. Bu sebepten sınava hazırlanan bir öğrencinin öğrenme ve yorumlama yeteneğini geliştirmesi gerekir. Bunu da sağlamanın en basit yolu verimli ders çalışabilmekten geçer.
YKS hazırlık süreci, ilk bakışta gözünüzü korkutabilir. Ancak unutmayın ki bu yıl hayatınızın en önemli yıllarından birini yaşıyorsunuz! Hedefe giden yolda her türlü fedakârlığa katlanmanız gerekiyor. Bu sebeple bir an önce kaliteli, verim alarak çalışma alışkanlığını kazanmanız gerekir.
Verimli ders çalışmak dediğimiz şey, çok çalışmak olarak algılanmamalıdır. Derslerde başarılı olmak için yüksek bir zeka ve gece gündüz yoğun bir çalışmaya gerek yok. Zamanı yanlış ve gereksiz şeylerle geçirmezseniz, eksik ve hatalarınızı düzeltirseniz, ilgilendiğiniz faaliyetleri ve hobilerinizi de ihmal etmezseniz zamanı verimli kullanmış olursunuz. Burada önemli olan sürekliliği yakalayabilmektir. Örneğin bir yarışçı hızlı koşarak değil, tempolu koşarak yarışı sonuna kadar götürebilir. Başarıya ulaşmak her gün belirli bir standarda ulaşıp bunu sürdürebilmekle doğru orantılıdır.
Hayallerinizdeki üniversiteye gitmek ve hayatınızı kendi kararlarınız doğrultusunda yaşamak için bu fedakârlığa değmez mi sizce de? Bunu sağlayabildiğimiz takdirde motivasyonunuz da çok yüksek olacaktır.
YKS’ye çalışırken öncelikle hedefinizin ne olduğunu belirlemeniz çok önemli. İstemek için gereken arzu içimizden gelir ve motivasyon da zevk almamızı sağlayan içten gelen bir güçtür. Bir şeyi elde etmek için ne kadar haklı ve gerçekçi gerekçeleriniz varsa motivasyonunuz da o derece sürükleyici olacaktır.
Ders çalışırken ortamımızın da verimli çalışmaya uygun olması gerekmektedir. Eğer; amaçsızsanız, plan ve programsız çalışıyorsanız, evin değişik yerlerinde çalışıyorsanız, yatarak, uzanarak ders çalışıyorsanız, TV karşısında ya da müzik dinleyerek çalışıyorsanız, yanlış çalışıyorsunuz!
Verim alarak ders çalışmayı gerçekleştirebilmek için yapılması gerekenler şunlardır:
- Planlı ve programlı çalışmak,
- Bol konu tekrarı yapmak,
- Kısa notlar almak,
- Bol soru, deneme çözmek.
PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIŞMA
Haftalık ders çalışma planı hazırlayınız. (Rehberlik servisinden destek alabilirsiniz.) Planlı çalışarak her işe gerektiği kadar zaman ayırabilirsiniz. Çalışma veriminiz artar, öğrendikleriniz daha kalıcı ve etkili olur. Çalışmaya başlamada en çok zaman ve enerji kaybımız; ne çalışacağımıza karar verme, gerekli malzemeyi bir araya getirme, ön hazırlık yapma ve sonuç olarak çalışmaya oturma sürecinde meydana gelir. Zamanı planlarken; hangi dersin hangi saatte çalışılacağı planlanmalıdır. Çalışma sırasında her derse belirli bir süre ayrılmalıdır. En verimli çalışma aralıklı çalışmadır.
TEKRAR
Unutmayı azaltan en önemli faktör tekrardır. Öğrenilen bilgilerin % 80’i 24 saat içinde unutulmaktadır. Unutmamak için sürekli ve belirli aralıklarla tekrar yapın. Özellikle uykudan önce yapılan tekrarlar unutmayı engeller. O gün çalıştığınız dersleri uyumadan önce tekrar edin. Öğrendiklerimizi, uykuda daha yavaş; uyanıkken daha hızlı unuturuz. Haftanın belirli saatlerini, tekrar yapmak amacıyla belirleyin. Tuttuğunuz notlarla tekrar yaparsanız zaman kazanırsınız. Bir başkasına anlatarak tekrar yapmanın da büyük yararı vardır. Tekrarlar sonunda konuyu ne derece bildiğinizi ölçmenin yolu ise bol bol soru çözmektir.
NOT TUTMA
Okunan bilginin % 20’si, okuduktan sonra dinlenen bilginin % 40’ı, okunup dinlendikten sonra yazılan bilginin % 60’ı akılda kalır. Bilgiyi saklamanın ve ilerde rahat hatırlamanın en etkili yolu not almak, daha sonra bu bilgileri tekrarlamaktır.
BOL SORU- DENEME ÇÖZME
Ne kadar soru çözersek, soru görme yelpazemiz o kadar fazla genişler ve sınavlarda daha çabuk soruyu anlama ve çözebilme yeteneğimiz gelişir. Eğer TYT-AYT hazırlık sürecinde bir öğrenciysek bol bol deneme çözerek soru pratiğimizi geliştirmeliyiz. Deneme sınavları hem teknik, hem taktik, hem de psikolojik anlamda gerçek sınavın bir kopyasıdır. Dolayısıyla her deneme ciddiye alınmalıdır ve sınavda yanlış yapılan sorular ya da hiç yapılamayan sorular muhakkak öğretmene sorularak doğrusu öğrenilmelidir. Çünkü deneme sınavlarında gördüğünüz soruların unutulma oranı diğer çözdüğümüz sorulara oranla daha azdır. Bu sebepten yaptığımız yanlışları, eksikleri muhakkak gözden geçirerek doğru olanı zihnimize kaydetmeliyiz. Önemli olan ders çalışırken neleri bildiğinin tespiti yanında neleri bilmediğini de tespit etmektir. Bunu da anlamamızı sağlayacak en büyük gösterge bu sınavlardır. Deneme sınavları hem eksikliklerimizi görmemizi sağlar, hem de konuları tekrar etmemize yardımcı olur. Bir nevi gerçek sınav öncesi bir provadır. Ne kadar fazla prova yaparsak o kadar az hata yaparız.
Çıkmış soruları çözmekle sınavda hangi konulardan soru geldiği, soruların mantığını, soruların soruluş tarzını, soruların konulara göre dağılımını, konuların önem derecelerini, hangi konulardan ne tip soruların sorulabileceğini görmüş oluruz. Bu durum donamımızı artırmada ciddi bir rol oynar.
Arkadaşlar, sınavdan ve başarısızlıktan asla korkmayın! Unutmayınız ki korku başarıyı artırmaktan çok azaltır.
Gerçekten zamanını verimli kullananlar, sistemli bir hazırlık sürecinde olanlar her durumda kazananlar sınıfında yer alacaktır. Sonuç olarak da hedeflediği bölüme, üniversiteye ulaşan bir öğrenci Türkiye birincisi olmuş kadar sevinç duyacaktır. Bu gerekçeyle hareket ederek geleceğiniz için savaşın ve hayallerinizden hiçbir zaman vazgeçmeyin. Son olarak; gülümseyin ve kendinize inanın ve bunu içinizden tekrar edin.